Voet- en enkel
Veel mensen hebben voet- en enkelproblemen. Als deze klachten u belemmeren in uw dagelijkse bezigheden is het verstandig er iets aan te doen. De meest voorkomende voet- en enkelklachten zijn:
- voorvoetpijn
- hielpijn
- pijn onder de middenvoet
- branderig gevoel
- instabiele enkels
- afwijkende vormen en standen van de voet
- verminderde beweeglijkheid
- teenklachten
Wat kunt u van een behandeling verwachten?
In een kennismakingsgesprek vraagt de registerpodoloog naar de reden van het bezoek. Hierna volgt een onderzoek van uw voeten en van uw houding. De registerpodoloog analyseert waar en wanneer de klachten optreden en wat voor soort pijn u ervaart. Het onderzoek vindt plaats op blote voeten, maar ook met schoenen aan. Neem daarom een aantal van uw veelgedragen schoenen mee.
Na het onderzoek krijgt u uitleg over de bevindingen en een weloverwogen advies. In overleg met u wordt een keuze gemaakt voor de beste oplossingen, bijvoorbeeld:
- persoonlijk schoenadvies
- op maat gemaakte therapiezolen
- individuele aanpassingen van schoenen
- corrigeren en beschermen van de tenen met siliconen orthesen
- drukplekken verminderen met vilttherapie

Houding heup-rug-nek
Een verkeerde stand van uw voeten of een verkeerde manier van lopen kan klachten in uw knieën, heupen, rug en nek veroorzaken. Heeft u regelmatig pijn op die plekken in uw lichaam en heeft u uw voeten wel eens laten controleren? In een aantal gevallen zijn deze pijnklachten op te lossen of te verminderen.
Wat kunt u van een behandeling verwachten?
In een kennismakingsgesprek vraagt de zorgverlener naar de reden van uw bezoek. Hierna volgt een onderzoek van uw voeten en van uw houding. De zorgverlener analyseert waar en wanneer de klachten optreden en wat voor soort pijn u ervaart. Het onderzoek vindt plaats op blote voeten, maar ook met schoenen aan. Neem daarom een aantal van uw veelgedragen schoenen mee.
Na het onderzoek krijgt u uitleg over de bevindingen en een weloverwogen advies. In overleg met u wordt een keuze gemaakt voor de
beste oplossingen, bijvoorbeeld:
- op maat gemaakte therapiezolen
- beschermen en ondersteunen met verband- en tapetechnieken
Een behandeling bestaat vaak uit een combinatie hiervan en soms een doorverwijzing. Nadat een behandeling is gestart volgt altijd een controle en één of meer vervolgafspraken.
Welke schade kan diabetes aan uw voeten veroorzaken?
Verminderde doorbloeding
Te hoge bloedsuikers tasten op den duur de kleinste bloedvaten het eerst aan. De doorbloeding in uw voet wordt minder, waardoor ontstekingen in uw voeten moeilijk genezen. Dit kan leiden tot voetzweren en soms kan zelfs een deel van de tenen of de voet afsterven. Zo’n voetzweer heet ook wel een diabetisch voetulcus.
Verminderd gevoel
Diabetes tast de zenuwen in uw voeten aan. Het gevoel in uw voeten wordt minder, soms ervaart u tintelingen of een doof gevoel in uw tenen, voorvoet en soms zelfs de gehele voet. U merkt het niet als u bijvoorbeeld een splinter, harde eeltplek of blaar aan uw voet krijgt. Deze kunnen voor nare wonden zorgen.
Een volgende fase is dat ook het diepere gevoel minder wordt. U merkt bijvoorbeeld niet meer dat u op een oneffenheid staat en hoe u uw voeten neerzet wanneer u van de fiets afstapt of uit uw stoel opstaat. Hierdoor kunt u gemakkelijk verzwikken of vallen.
Veranderingen aan de huid
Door slechte doorbloeding verandert ook de huid: de huid wordt droger en beharing van onderbeen en voeten kan verdwijnen. Door de droge huid kunt u kloven krijgen die extra gevoelig zijn voor ontstekingen. Deze huid is ook extra gevoelig voor schimmels, mycosenagels etc.
Verminderde beweeglijkheid
Diabetes kan de gewrichten aantasten, waardoor de beweeglijkheid van de voet verandert. De stand van voeten en tenen kan veranderen, er is kans op ‘hamertenen’ of ‘klauwtenen’. Dat geeft overmatige druk- en eeltplekken op of onder de voet met extra kans op (onderhuidse) voetzweren.
Wat doet een registerpodoloog?
Een registerpodoloog kent de gevaren bij diabetes en controleert daarom uw huid, doorbloeding, gevoel, beweeglijkheid en de stand van uw voeten en tenen. Hij beoordeelt ook uw schoenen.
De registerpodoloog:
- Geeft advies en legt aan u uit wat u kunt doen om uw voeten zo gezond mogelijk te houden.
- Weet welke schoenen goed zijn voor uw voeten en kan als dat nodig is inlegzolen maken die helemaal geschikt zijn voor uw voet. Hiermee verkleint u de kans op het ontstaan van moeilijk te genezen voetwonden.
- Kan ortheses of viltoplossingen maken die zorgen voor goede bescherming van uw voeten en tenen.
- De registerpodoloog werkt nauw samen met onder andere huisartsen, praktijkondersteuners van de huisarts, fysiotherapeuten, gespecialiseerde/ medische pedicures en paramedisch chiropodisten. Door deze manier van samenwerken kunnen zij samen met u uw voeten zo gezond mogelijk houden.